radyo dinle

Hírek

Gratulálunk a Győzteseknek!!!!

PDFNyomtatásE-mail

2015. május 20. szerda, 19:06

Öt kategóriában összesen 15 film alkotóit díjazták, emellett három különdíjat osztottak ki
 
A berni követ, A Nagy Fafilm, Másik Magyarország, Három nagymamám volt és a Vágy, hogy indiánok lehessünk című filmek alkotói nyertek kategóriájukban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának hétfői Mecenatúra-díjátadóján Budapesten, amelyen a testület Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott és egyben a tavaly őszi Filmhéten bemutatkozott filmek legjobbjait ismerték el. A díjakat Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács elnöke, valamint Kollarik Tamás Médiatanács-tag adta át.

 
 
A minőségi televíziós filmes tartalmak elismerése
 
A Médiatanács a támogatási gyakorlatában a művészi vagy tudományos értékek megteremtését ösztönzi; olyan értékekét, amelyek a televíziós csatornákon keresztül könnyen el tudnak jutni a nézőkhöz - mondta Karas Monika, a Médiatanács elnöke a szervezet Magyar Média Mecenatúra-díjátadó gáláján hétfőn Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az elnök hangsúlyozta, a minőségi, kreatív médiatartalmak műsorrendbe illesztése a televíziók számára mára kulcskérdéssé vált, ezek előállításában pedig meghatározó szerepet játszanak a Médiatanács által támogatott filmes alkotók. Karas Monika kitért arra, hogy a mecenatúraprogramban közel 600 alkotást támogattak mintegy 5,5 milliárd forint értékben, amelyek közül 297 már teljes egészében elkészült.
 
Novák Emil operatőr, a szakmai zsűri elnöke beszédében megköszönte a Médiatanács tagjainak azt a figyelmet, amellyel a nem egészestés filmes műfajokhoz viszonyulnak, illetve azt a támogatást, amelyben az alkotókat részesítik. Novák Emil hozzátette, minden kategóriában sokkal több elismerésre érdemes filmet láttak, mint ahány díjat kioszthatnak, és a támogatott filmek teljes versenymezőnyének általános szakmai színvonala igen magas.
A Médiatanács független szakmai zsűri értékelése alapján dokumentum-, ismeretterjesztő, animációs film, tévéjáték, valamint kísérleti- és kisjátékfilm műfajban első, második és harmadik díjat ítélt oda másfél-, egy- és félmillió forint értékben a nyertes filmek rendezőinek. Emellett a testület három filmes szakember teljesítményét is díjazta, egyenként 500 ezer forintos különdíjjal. A héttagú zsűri abból a 121 filmből válogathatott, amelyeket a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott és amelyeket bemutattak a tavaly októberi Filmhéten.
 
 
A díjazottak
 
A tévéfilmek rendezői közül a Fehér György-díjat Szász Attila nyerte el A berni követ című, az ötvenes években játszódó történelmi thriller játékfilmjéért, a 2. helyezett Miklauzic Bence lett A Hőskeresők című alkotásával, amely II. világháborús amerikai pilóta nyomai után a vidéki Magyarországon kutató fiú történetét meséli el, a 3. díjat Mattyasovszky-Zsolnay Bálint kapta A rajzoló című filmje után, amely egy bűnügyi fantomkép-rajzolót állít a mű középpontjába.
 
Az ismeretterjesztő filmeknek járó Kollányi Ágoston-díjat Molnár Attila Dávidnak ítélték oda egy gerecsei öreg tölgy életéről szóló, A Nagy Fafilm című alkotása kapcsán. Oláh Kata részesült a 2. helyezettnek járó elismerésben A Griff, a Dámvad és a Varjú című filmjével, amely Gróf Bánffy Miklós, Kós Károly és Báró Kemény János erdélyi polihisztorok életét és munkásságát mutatja be. Mosonyi Szabolcs lett a kategória 3. helyezettje a Vad Szigetköz című természetfilmjével, amely az egyedülálló szárazföldi delta és a terjeszkedő épített környezet közt feszülő helyzetet tárja a nézők elé.
 
A dokumentumfilmes Ember Judit-díj első helyezettje Nagy Dénes lett a Másik Magyarország című alkotásával, amely Bukta Imre festőművész és Mezőszemere viszonyát mutatja be. Varga Ágota A tartótiszt című filmjével nyerte el a 2. díjat, amelyben először szólal meg egy az egykori Kádár-korszakban dolgozó állambiztonsági tartótiszt. A kategória 3. díját Skrabski Fruzsina hozta el, aki az Elhallgatott gyalázat című művével hiánypótlóan és megrendítően dolgozta fel a II. világháborúban szovjet katonák által magyar nők ezrein elkövetett nemi erőszakot.
 
Az animációs filmek közül az első helyezettnek járó Macskássy Gyula-díjat Glaser Katalin nyerte el a Három nagymamám volt című, a család összetartó erejét láttató alkotásáért. A 2. helyezett Horváth Mária lett a Lázár Ervin-mesékből készült Négyszögletű kerek erdő című filmsorozatáért. A 3. díjat Gyulai Líviusznak ítélték oda az Egy komisz kölyök naplója című sorozatáért, amely egy XIX. századi, Amerikában élő nyolcéves kisfiú kalandjairól szól.
 
A kísérleti és kisjátékfilmek Huszárik Zoltán-díját Szemző Tibor kapta a Vágy, hogy indiánok lehessünk című alkotásáért, amely Franz Kafka utolsó szerelmének és utolsó barátságának története. A 2. helyezett Fabricius Gábor Sintér című filmje lett, amely az etika konfliktusát boncolgatja a mai realitással. A 3. díjban Szirmai Márton részesült Bocs! című művéért, amely azt járja körül, megvehető-e pénzért a lelki nyugalom.
 
Különdíjban részesült dr. Szuchy Zsuzsanna a Tenyérnyi gyerekek című film rendezője az emberi életért folytatott heroikus küzdelem ábrázolásáért, Zsigmond Dezső rendező a Három királyok című dokumentumfilm-trilógia rendezéséért, a hátrányos helyzetű emberek helytállásának bemutatásáért, valamint László Zsolt színész, az Utolsó órák című, Batthyány Lajosról szóló film szereplője a tévéjátékfilmben nyújtott kimagasló színészi teljesítményéért.
 
 
A zsűriről
 
A zsűri elnöke Novák Emil operatőr, a Filmakadémia elnöke volt, tagjai Bíró Tibor, a Jameson Cinefest Fesztivál igazgatója, Demeter István, a Szolnoki Filmfesztivál igazgatója, Haris László fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Kárpáti György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa, a Magyar Nemzet filmes szakírója, Schubert Gusztáv, a Filmvilág szakmai folyóirat főszerkesztője, és Varga Balázs egyetemi adjunktus, az ELTE Filmtudomány Tanszékének oktatója.
 
A Médiatanács által szervezett díjátadón mintegy 300 filmes szakembert, médiapiaci szereplőt hívtak meg a szervezők, a gálán az eredményhirdetés mellett Cakó Ferenc homokanimációja, valamint Lajkó Félix hegedűművész Máté Bence természetfotós képeire előadott műsora egészítette ki a programot a jelenlévők számára.
 
 
 
A díjazottak
 
Az NMHH Médiatanácsának Fehér György-díja - tévéjátékfilmek:
 
I. díj: 
A berni követ - rendező: Szász Attila
A rendszerváltozás után majd két évtizedig tartotta magát a tévhit, miszerint a tévéfilm csakis unalmas lehet. Fiatal filmesek sora bizonyította az elmúlt években, hogy a bölcsesség és a szellemesség, a drámai történet és a népszerűség nem ellentétesek. A Berni követ alkotói e stíluseszmény jegyében idézték fel az 1956 utáni megtorlás egy kevéssé ismert epizódját. A zsűri különösen nagyra értékelte a hibátlan csapatmunkát, mindenki a maximumot hozta.
 
II. díj: 
Hőskeresők - rendező: Miklauzic Bence
Az elhallgatott múlt, az elleplezett bűnök, a kibeszéletlen történelem tovább mérgez, miközben a hajdani tragédia negyven-ötven év múltán drámaiságát vesztve tragikomikus kisszerűségbe fullad. Miklauzicz Bence és kitűnő színészei felsőfokon beszélik a kelet-európai groteszk nyelvét.
 
III. díj: 
A rajzoló - rendező: Mattyasovszky-Zsolnay Bálint
A fájdalmas magyar történelmen túl is van és lehetséges élet. A rajzoló egy napjainkban játszódó, bizarr bűnügyi történetet mesél el egy nem kevésbé különös hős, egy rendőrségi fantomkép-rajzoló szemszögéből. A zsűri nagyra értékelte a témaválasztás eredetiségét, a rendezés perfekcióját és a színészi játék lélektani hitelét.
 
 
Az NMHH Médiatanácsának Kollányi Ágoston-díja - ismeretterjesztő filmek:
 
I. díj: 
A Nagy Fafilm - rendező: Molnár Attila Dávid
Molnár Attila Dávid filmje sikeresen oldja fel az ismeretterjesztés dilemmáját: egyszerre képes tárgyilagosan és ugyanakkor vonzóan bemutatni a tudományt, A nagy fafilm barátságos, kerek és körüljárható, akár főhőse, a több száz éves gerecsei tölgyfa.
 
II. díj: 
A Griff, a Dámvad és a Varjú - rendező: Oláh Kata
Három erdélyi író és közéleti ember, három értékes, de még mindig kevéssé közismert irodalmi életmű, három példaadó emberi sors pontos és beleérző megidézéséért.
 
III. díj: 
Vad Szigetköz - rendező: Mosonyi Szabolcs
Bravúros technikai megoldásaiért, kifinomult természetfilmes stílusáért, a természet iránti szeretet és felelősség meggyőző képviseletéért.
 
 
Az NMHH Médiatanácsának Ember Judit-díja - dokumentumfilmek:
 
I.díj: 
Másik Magyarország - rendező: Nagy Dénes
A mai magyar dokumentumfilm új utakat keres, amelyen közelebb tud jutni a közönségéhez. Nagy Dénes filmje bizonyíték arra, hogy a társadalom súlyos gondjainak megértésében és bemutatásában az -emberléptéknek-, a személyes jelenlétnek óriási szerepe van. A másik Magyarország bizonyíték arra is, hogy a stílus, a képvilág kifejezőereje és személyessége sem hátrány, hanem érték a filmes szociográfiában.
 
II. díj: 
A tartótiszt - rendező: Varga Ágota
Varga Ágota dokumentumfilmje a tökéletes főszereplő-választásnak és a rendező dramaturgiai érzékének köszönhetően a sok évtizedes önáltatás és a kései, de mégsem elkésett megvilágosodás groteszk és tragikus kamaradrámája.
 
III. díj: 
Elhallgatott gyalázat - rendező: Skrabski Fruzsina
A magyar történelem tele van elhallgatott fájdalmakkal. Az egyik legmélyebbre rejtett egyéni és kollektív trauma az 1945-ben az orosz katonák által megerőszakolt magyar lányok, asszonyok sorsa. Az Elhallgatott gyalázat érdeme, hogy először foglalkozik teljes dokumentumfilmben e máig kibeszéletlen, irodalomban, filmben csak ritkán megidézett súlyos bűnnel.
 
 
Az NMHH Médiatanácsának Macskássy Gyula-díja - animációs filmek:
 
I. díj: 
Három nagymamám volt - rendező: Glaser Katalin
Minden egyben van itt, ami a nézőt elbűvölheti. Mulatságos és bensőségesen emberi családtörténet, élénk animátori fantázia, eredeti rajzstílus a történet hangulatváltásaihoz tökéletesen illeszkedő filmzenével. A Három nagymamám volt ritka kincs, bölcs humorral teli, igazi örömmozi.
 
II. díj: 
Négyszögletű kerek erdő - rendező: Horváth Mária
Ahány olvasó, annyi alakot ölt Mikkamakka, Vacskamati vagy Dömdöm. A film rendezője, Horváth Mária volt olyan merész, hogy Lázár Ervinnek, a magyar gyerekirodalom egyik legeredetibb mesemondójának furcsa teremtményeit, a Négyszögletű Kerek Erdő bölcs és balgatag, de nagyon szerethető lakóit életre keltse.
 
III. díj: 
Egy komisz kölyök naplója - rendező: Gyulai Líviusz
Gyulai Líviusz összetéveszthetetlenül egyéni rajzstílusa, áradó életszeretete és kíváncsisága a komisz kölyök naplóját és Karinthy szellemét megidézve még ellenállhatatlanabb. A zsűrinek eszében sem volt ellenállni.
 
 
Az NMHH Médiatanácsának Huszárik Zoltán-díja - kísérleti és kisjátékfilmek:
 
I. díj: 
Vágy, hogy indiánok lehessünk - rendező: Szemző Tibor
Az irodalom, a zene és a filmes kísérletező szellem rendkívül izgalmas találkozásáért, a filmművészet felfedező attitűdjének megalkuvásmentes vállalásáért, a Szemző Tibor filmjeiben megszokott magas színvonalú kivitelezésért.
 
II. díj: 
Sintér - rendező: Fabricius Gábor
A magyar társadalom agresszióval teli mindennapjainak epigrammatikusan pontos és hiteles pillanatképéért.
 
III. díj: 
Bocs! - rendező: Szirmai Márton
Egy félbeszakadt barátság húsz éve elrejtett titkának mindvégig feszült és szellemes feltárásáért, a kisjátékfilm adta dramaturgiai lehetőségek perfekt kihasználásáért.
 
 
Különdíjak:
 
Dr. Szuchy Zsuzsanna rendező: Tenyérnyi gyerekek - az emberi életért folytatott heroikus küzdelem ábrázolásáért
 
Zsigmond Dezső rendező: Három királyok - a dokumentumfilm-trilógia rendezéséért, a hátrányos helyzetű emberek helytállásának bemutatásáért
 
László Zsolt színész: Utolsó órák - a tévéjátékfilmben nyújtott kimagasló színészi teljesítményéért
 
 
 
Forrás: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Kommunikációs Igazgatóság 

Fényképezte: Zsigmond Vilmos

PDFNyomtatásE-mail

2015. április 08. szerda, 22:31

Fényképezte Zsigmond Vilmos

2015. április 10 - 2015. június 21.

 


Zsigmond Vilmos: The Two Jakes. Jack Nicholson, 1989. Fotó: Elliot Marks

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum 2015 tavaszán átfogó, egyben hiánypótló kiállítást szervez a magyar származású, Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos fotóművészeti munkásságából. A 2015. április 10-én nyíló, a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatába illeszkedő tárlat tíz héten át várja majd a látogatókat. Ebből az alkalomból a HSC rendhagyó egynapos Digitális napot szervez, amelyre reményeink szerint Zsigmond Vilmos is ellátogat és köszönthetjük Őt.


DIGITÁLIS  ARCHIVÁLÁS

HSC KONFERENCIA


A nap témája: MOZGÓKÉP AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁGNAK

A rendezvény házigazdája és helyszíne: Magyar Filmlabor


Cím: 1021. Budapest, Budakeszi út 51.

Időpont: 2015. április 13.


10.00 Megnyitó: Aradi László, a Magyar Filmlabor igazgatója

10.15 A digitális film megőrzése és problémaköre

előadó: Répászky Lipót, NAVA - műszaki vezető

11.00 Adatmegőrzés - Forgatástól az archívumig

előadó: Polyák János, Magyar Filmlabor

11:45 - 12:30 EBÉDSZÜNET büfé 

12.30 "Unokáink is látni fogják (?)" A Sony új archiváló rendszere

előadó: Dénes Zoltán, ICE

 

13.15 Nemzeti kincsek a felhőben

előadó: Képes Gábor a MANDA Kutatási- és Fejlesztési

főosztályvezetője

14:00 - 14:30  kávészünet

 

14.30 HSC KÖZGYŰLÉS (zártkörű)


A RENDEZVÉNY HELYSZÍNÉN BEMUTATÓT TARTANAK

REXFILM: KAMERÁK ÉS KIEGÉSZÍTŐK

LUMINIS: VILÁGÍTÁSTECHNIKA

SCHWINDL Kft: KAMERÁK
   

Az Oscar-díjas magyar operatőr, Zsigmond Vilmos rangos kitüntetést kap Cannes-ban

PDFNyomtatásE-mail

2014. május 21. szerda, 20:24

A Cannes-i Filmfesztivál hivatalos partnere, az Angénieux tavaly alapított egy elismerést a világ filmgyártásában maradandót alkotó operatőrök számára. A díjat első alkalommal Philippe Rousselot kapta, idén pedig a magyar Zsigmond Vilmos előtt tiszteleg a Croisette közönsége.Az Oscar-díjas operatőr május 23-án veszi át az elismerést a fesztiválpalota Bunuel termében, amelyre korábbi filmjeinek számos rendezője, producere és színésze is hivatalos lesz.

Zsigmond Vilmost korábban négyszer jelölték Oscar-díjra is és a Harmadik típusú találkozások című sci-fijéért el is nyerte a szobrot.

Pályafutása során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Steven Spielberg, John Boorman, Robert Altman, Woody Allen, Brian De Palma és Michael Cimino. Ő volt az operatőre többek között A gyilkos túrának, a Halál a hídonnak, A szarvasvadásznak és a Bérgyilkosok című Stallone-filmnek.

   

3. oldal / 4