radyo dinle

Hírek

Elhunyt Badal János

PDFNyomtatásE-mail

2015. október 13. kedd, 00:37

Badal JánosElhunyt Badal János (Jean Badal) operatőr a Magyar Operatőrök Társaságának Legenda díjas, kiemelt tagja! Filmjei mind a magyar és a világ film művészetének kiemelkedő alkotásai közé tartoznak! Bán

Frigyes: Rákóczi hadnagya; Tati: Playtime.

Badal János 88 éves volt.

 

Elhunyt Mátray Mihály operatőr

PDFNyomtatásE-mail

2015. október 06. kedd, 15:27

Mátray MihályMély fájdalommal tudatjuk, hogy 2015. szeptember 30-án, életének 85. évében elhunyt Mátray Mihály operatőr a Magyar Operatőrök Társasága HSC tagja.

1950-1954 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmoperatőr szakos hallgatója volt.
1950-1958 között a Híradó- és Dokumentumfilm Gyár segédoperatőre, majd operatőre volt.
1954 óta a MÚOSZ tagja.
1958-1992 között a Magyar Televízió operatőre volt.
1958-1960 között az MTV Híradó operatőre volt.
1960 óta a Magyar Filmművész Szövetség tagja.
1960-1970 között az aktuális főosztály főoperatőre volt.
1970-1980 között utazó tudósító volt.
1980-1985 között a külpolitikai szerkesztőség helyettes vezetője volt.
1985-1992 között a dokumentumműsorok főmunkatársa volt.
1992-ben nyugdíjba vonult.

   

Gratulálunk!

PDFNyomtatásE-mail

2015. május 25. hétfő, 18:16

A Saul fia nyert Cannes-ban!
A Zsűri Nagydíja Nemes Jeles Lászlóé


Magyar sikerrel zárult vasárnap este a 68. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje, a Saul fia elnyerte a világ egyik legrangosabb A-kategóriás filmfesztiválján a Zsűri Nagydíját. Gratulálunk!


10 napja mindenki Nemes Jeles László első nagyjátékfilmjéről, a Saul fiáról beszél, itthon és Cannes-ban egyaránt. A sajtóvetítést, majd a díszbemutatót követően a nemzetközi sajtó a fesztivál első revelációjaként értékelte a filmet, kiemelve, hogy -olyan nyomasztóan és kompromisszummentesen mutatja be a holokausztot, ahogyan azt még soha senki nem tette meg- (Variety), és hogy olyan -intenzív dráma, amelyben a feszültség egy pillanatra sem csökken- (Indiewire). A Le Parisien szerint egyszerre "borzalmas és csodálatos" magyar filmet, a Libération "ambiciózus és virtuóz" alkotásnak nevezi, amely "remegő bénultsággal" köti le a nézőt. A Paris Match már egy héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy "meglepő, sőt megdöbbentő lenne, ha a Saul fia díj nélkül távozna Cannes-ból.- Szombat este már két rangos nemzetközi díjat is elnyert a film, a világ filmkritikusai ítélték meg neki a FIPRESCI-díjat, valamint kiérdemelte a rangos francia Francois Chalais Alapítván-díját is.

Nemes Jeles László első filmjével berobbant a cannes-i fesztiválra, de a Saul fia már bemutatása előtt a magyar filmtörténelem részévé vált. Makk Károly, Kósa Ferenc és Sára Sándor nyomdokain járva, 46 év után először ért magyar rendezőt az a megtiszteltetés, hogy első játékfilmjével a cannes-i hivatalos versenyprogramban szerepelhetett. Korábbi interjúnkban a rendező így fogalmazott filmjéről: -A népirtás drámai, traumatikus helyzet, a mai napig nem maradt nyom nélkül, és ezeket a nyomokat fellelhetjük a mai társadalomban- A saját generációmnak akartam erről a periódusról - ezen belül emberek megsemmisítéséről - mesélni, a lehető legegyszerűbb eszközökkel.-

Nemes Jeles László filmje a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel, a történet a Sonderkommandót állítja a középpontba, egyben emléket állít az auschwitz-i tekercsek íróinak, és a Sonderkommandó lázadásának. A náci koncentrációs táborokban a foglyokból álló Sonderkommando terelte be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba, takarította ki a termeket az újabb transzport érkezése előtt és szállította ki a hamvakat a táborból. A megterhelő fizikai munka miatt a sonderesek a tábor többi foglyánál jobb bánásmódban részesültek, a többi táborlakótól elkülönítve laktak, de mint a -titkok őrzőit-, néhány hónap után kivégezték a tagjaikat. Az újonnan alakuló sonderkommandó első feladata az előző generáció elégetése volt. A sonderesek közül nagyon kevesen élték túl a háborút.

A filmben a főhőst, Sault követve megismerjük a tábor gyárszerű működését, Erdély Mátyás operatőr feszültséggel teli képeinek és Rajk László látványtervező munkájának köszönhetően pedig a néző már-már dokumentarista hitelességgel láthatja, pontosan hogyan szervezték meg több millió ember megsemmisítését. Nemes Jeles Lászlóval készült interjúnkban így nyilatkozik a rendező: -Nem szerettünk volna kifejezetten lágerfilmet csinálni, mert nem feltárni akartunk, hanem egy embert megmutatni. A főhősünk lényegében élő halottként létezik már, amikor talál egy gyereket a krematóriumban, akit el kellene égetnie a többi holttesthez hasonlóan, de ő azt gondolja róla, hogy ez az ő fia, és megpróbálja eltemetni. Másfél napig vagyunk Saullal, társként kísérjük őt -én úgy gondolok a Saulra, mint egy archaikus történetre, leszűkített térben és időben.-


A filmet a magyar készítőkön kívül több nemzetközi alkotó is jegyzi: Clara Royer társ-forgatókönyvíró, Erdély Mátyás operatőr, Matthieu Taponier vágó, Rajk László látványtervező, Melis László zeneszerző, a sound design-t pedig Zányi Tamás készítette. A főszerepben Röhrig Géza New Yorkban élő amatőr színész és költő, a további szerepekben többek között Molnár Levente, Zsótér Sándor, és Urs Rechn láthatóak. A filmben a magyar főszereplők mellett, német, lengyel, amerikai és izraeli színészek játsszák a főbb szerepeket. A 30 napos forgatás nagy része egy budapesti helyszínen és a Mafilmben zajlott, egy dél-budai egykori honvédségi épületet és a Sorstalanság egykori díszleteit használták a munka során. Korabeli fotók és történészi kutatómunka alapján, Rajk László tervei alapján készült az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs tábor mára megsemmisült épületeinek reprodukciója.

Röhrig Géza, a film főszereplője, Saul megformálója korábban így nyilatkozott nekünk: -Nyersebb, szigorúbb, minden artisztikumot felfüggesztő, elemi erővel ható filmet szerettünk volna csinálni- A legfontosabb az volt, hogy a lehető legnagyobb ívben elkerüljük az e filmekre szinte kizárólagosan jellemző beszédhelyzetet: a vallomásosságot. Ódzkodtunk a főhőst lírai alannyá tenni.- Az MTI-nek adott nyilatkozatában Röhrig Géza a filmet a -remény filmjének- nevezte, amely a -pokol epicentrumában játszódik-.


Erdély Mátyás operatőr évek óta alkotótársa Nemes Jeles Lászlónak, korábban együtt dolgoztak a rendező kisfilmjeiben is. Elmondása szerint a Türelem című kisjátékfilm, már arra a koncepcióra épült, amire később a Saul fia is. "Gyakorlatilag a film előtanulmányának tekinthető." A Saul fia 35 mm-es filmanyagra készült, a versenyprogram egyetlen analóg technikával készült alkotása. A filmben hosszú beállításokkal dolgoztak állandóan mozgó, a főhőst követő kameraállással, elsősorban szűk képkivágással. Erdély Mátyás korábban elmondta, hogy a film befejezéséről nagy viták zajlottak, "nagyon érdekes, szép folyamat volt, ahogy a végső forma kialakult".

A Saul fia forgatókönyvét Nemes Jeles László a cannes-i filmfesztivál Résidence programja keretében írta Clara Royer-rel, majd a filmterv 2012 nyarán, a szarajevói filmfesztiválon a Living Pictures elnevezésű díjban részesült.

Nemes Jeles László 1977-ben született Budapesten. 1989-től 2003-ig Párizsban élt, egyetemi tanulmányai során történelmet, irodalmat és forgatókönyvírást tanult. Türelem című kisfilmje elnyerte a 38. Magyar Filmszemle legjobb kisjátékfilmnek járó díját, világpremierje a velencei filmfesztivál rövidfilm versenyében volt, majd jelölték az Európai Filmakadémia legjobb rövidfilm-díjára. Három kisfilmje (Türelem, The Counterpart, Az úr elköszön) több mint 30 díjat kapott száznál is több nemzetközi filmfesztiválon.

Nemes Jeles László Saul fia című filmje a Magyar Nemzeti Filmalap fejlesztési és gyártási támogatásával készült, összesen 321.6 millió forint értékben, vezető producerei Sipos Gábor és Rajna Gábor, gyártója a Laokoon Filmgroup, koprodukciós partnere a VisionTeam, és New York-i Claims Conference.

A Saul fia június 11-től látható a hazai mozikban a Mozinet Kft. forgalmazásában.


(forrás: Filmhu, MTI)
Forrás:
a cikket az alábbi linken találod:
http://magyar.film.hu/filmhu/magazin/a-saul-fia-nyert-cannes-ban.html
- 2010 filmhu - a magyar moziportál | http://www.magyar.film.hu | Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

   

3. oldal / 4