radyo dinle

Hírek

ARANYSZEM OPERATŐR VERSENY - ARRIszem

PDFNyomtatásE-mail

2017. május 19. péntek, 12:13

2017 .júniusban XIII. alkalommal rendezzük meg az Aranyszem versenyt, amelyet 2004-ben Novák Emil alapított és a Magyar Operatőrök Társaságával közösen rendezett a HSC Stábiskola. 2010 óta a fesztivál minden évben, a tavalyi év kivételével megrendezésre került a Stábiskola szervezésében.

Nevezési határidő: 2017. június 10.

arrszem2017

Idén támogatóink lehetővé tették, hogy ismét megrendezzük a Fesztivált.

A 100 éve alapított ARRI, a cég születésnapja alkalmából az Év Operatőre díjazottjának, ARRIszem elnevezésű 10.000 Euro értékű kameracsomag különdíjat ad át.

A NMHH Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program  jóvoltából az Aranyszem történetében harmadik alkalommal idén is öt kategória győztesei dokumentumfilm,  kisjátékfilm, a természetfilm,  tévéfilm, ismeretterjesztőfilm, pénzdíjban is részesülnek, összesen 2 millió Ft.- összegben. A Diák kategóriában   a Zsigmond Vilmos és Romwalter Béla „Richy” által alapított Sparks Lámpa és kamerakölcsönző cég a Panavision céggel közösen támogatja a fesztivált, mint alapításunk óta minden évben, különdíjat ad át a Diák filmek kategóriában, amely során 60 ezer dollár értékben kameracsomagot biztosít a győztesnek.

A díjátadó 2017.június 23 – án lesz.

Az Aranyszem Operatőr verseny – ARRIszem támogatói: NMHH Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program, Nemzeti Kulturális Alap, ARRI Rental, Sparks Kft., Panavision, VisionTeam, Schwindl Kft., Two Men’s Show Lighting.

Az Aranyszem Operatőr Fesztivál – ARRIszem verseny kategóriái:

 • Diák (felsőfokú Intézmények hallgatói)
 • Kisjátékfilm
 • Híranyagok
 • Zenés klipek
 • Reklám
 • Televíziós show műsorok
 • Természetfilm
 •  Dokumentumfilm
 • Dramatizált dokumentumfilm
 • Ismeretterjesztőfilm
 • Tévéfilm
 • Játékfilm

 

JELENTKEZÉS

 

Lehet másképp. Szécsényi Ferenc operatőr -A Gondolat kiadónál

PDFNyomtatásE-mail

2017. április 24. hétfő, 13:42

lehet maskepp

Hannibál tanár úr, Édes Anna, Elveszett paradicsom, Hideg napok, Az életbe táncoltatott leány, Hogy szaladnak a fák… – a magyar filmművészet kiemelkedő alkotásai, amelyek hatása igen nagy részben az operatőr: Szécsényi Ferenc egyedi látásmódján, fölényes mesterségbeli tudásán és művészi megjelenítő erején alapszik. Érzékeny kameráját mindig a lényegre irányítva, sallangmentesen is erőteljes képeivel, kimunkált fényhangulataival szolgálta és tette emlékezetessé azokat a filmeket, melyek rendezőinek érdemi alkotótársa volt. Nem véletlenül tartják a fekete- fehér filmezés legkiemelkedőbb hazai mesterének, hiszen például a Kovács András rendezte Hideg napokban szinte grafikára emlékeztetően kontrasztos képi világot teremtett, de hogy színes filmben is eredeti látványunivezumot tudott alkotni, arra vall – egyebek közt – Az életbe táncoltatott leány.


E könyvben korántsem szokványos életútjáról vall, amelyen haladva egy sármelléki kis falu paraszti világából emelkedett ki, és jutott el egészen a képalkotó művészet csúcsaiig. Ebben azonban nem a becsvágy sarkallta, hanem mindenekelőtt az önmagával szembeni igényesség, a megújulni és továbblépni akarás állandó belső kényszere.


Családi és emberi kapcsolatait, szakmai életének stációit, fontos találkozásait magával ragadóan idézi fel, embersége és mesélőkedve mögött azonban kitapintható egy – azóta nagyot változott – szakma története és más művészegyéniségek munkamódszere is. Utóbbi rétegek feltárását és tudatosítását gazdag jegyzetanyag, a személyes élmények és a filmek megidézését pedig beszédes fényképek segítik ebben a kötetben.

   

Elhunyt Nemescsói Tamás

PDFNyomtatásE-mail

2016. december 22. csütörtök, 20:55

Nagy veszteség érte a Magyar Operatőrök Társaságát!
Váratlanul elhunyt Nemescsói Tamás, a Magyar Operatőrök Társaságának kiemelt, vezetőségi tagja!

2017. január 9. napján 14 órakor veszünk végső búcsút Nemescsói Tamástól. A temetés helyszíne: Belvárosi Szent Mihály Templom; 1056 Budapest, Váci u. 47/b. A család szeretettel várja a búcsút venni kívánókat.

Nemescsói Tamás 1950-1958 között a Németvölgyi úti Általános Iskola diákja volt. 1958-1962 között a Táncsics Mihály Gimnáziumban tanult. 1962-1993 között a MAFILM világosítója, segédoperatőre és operatőre volt. 1970-1974 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola film- és televízió operatőr szakos hallgatója volt. 1973-ban Szakonyi Károly operatőre volt. 

nemescsi tamas

A Magyar Televíziónak, a Duna Televíziónak és más stúdióknak dolgozik.

Néhány cím filmjeiből:

Játékfilmek:
A transzport (1981)
Házasság szabadnappal (1984)
Menni vagy nem menni?
A sánta dervis (Baranyai Lászlóval)

TV-filmek:
Ünnepekről való beszélgetés
Rondó
Roma Magazin
Petőfi gobelin
Múzeumi barangolás Bécsben
Mennyből az angyal
Lézerfények a reneszánsz csarnokban
Főtér
Együtt
A gepida királyok aranykincsei
Francia tanya (1972)
Egy ember és a többiek (1973)
Mesélő cégtáblák (1993)
Pillanatok a Hatvany-gyűjtemény történetéből (1994)
Látványtár-ház (1995)
Tükör (1999)
Afrika nyugati gallérján (2006)
Svájc vonatablakból (2007)

Dokumentumfilmek:
Bagóhegy boszorkánya

Nemescsói Tamás 1950-1958 között a Németvölgyi úti Általános Iskola diákja volt. 1958-1962 között a Táncsics Mihály Gimnáziumban tanult. 1962-1993 között a MAFILM világosítója, segédoperatőre és operatőre volt. 1970-1974 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola film- és televízió operatőr szakos hallgatója volt. 1973-ban Szakonyi Károly operatőre volt. 

   

1. oldal / 4