radyo dinle

Operatőr Mesterkurzus a Xl. Aranyszem fesztivál alatt

PDFNyomtatásE-mail


BESZÁMOLÓ


A 80-as évek magyar kultfilmjeinek operatőre, az örök lázadó, formabontó, régóta Amerikában élő Dávid Zoltán az ARANYSZEM Fesztivál ideje alatt, 2014.december 11-én, csütörtökön reggel 9 órától mesterkurzust tartott az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Magyar Operatőrök Iskolája, a HSC Stábiskola meghívására kétnapos mesterkurzust tartott Budapesten. Dávid többek között olyan ikonikus alkotásokat fényképezett, mint Müller Péter első filmje, az Ex kódex, Gothár Péter Idő van és Tiszta Amerika, vagy Szabó Ildikó Hótreál című munkái, de Amerikában is 5 játékfilmet és több mint 600, különböző műfajú reklám-, dokumentumfilmet és zenés klipet készített.


Másnap átadtuk az ARANYSZEM Operatőr Fesztivál díjait. A 2014-es fesztivál különösen fontos volt, hisz három kiemelkedő magyar operatőr - Illés György, Hegyi Barnabás és Homoki Nagy István születésének 100. évfordulójáról megemlékeztünk.


A kurzus második napján december 13-án, stúdió gyakorlatokra került sor. A gyakorlat a Visionteam L.O.Kft., műtermében zajlott. A mesterkurzuson, média szakos hallgatók, operatőrök, rendezők, producerek, forgatókönyvírók vettek részt. (HSC Stábiskola, SZFE, BKF, MOME, Eger-Eszterházy Főiskola?..)


A mesterkurzus új lehetőséget kívánt biztosítani a Magyarországon működő összes filmképzésben résztvevő hallgató számára, hogy megismerkedhessenek más iskolák hallgatóival is és így valóban egy jövőbeli filmipar részesei lehessenek.


2014. december 12-én adtuk át az Aranyszem fesztivál díjait a Dover Klubban. Kiss Rudolf Péter nyerte a Káin gyermekei című dokumentumfilm fényképezéséért a Török Vidor díjat, Mosonyi Szabolcs Vad szigetköz - A szárazföldi delta című természetfilmje kapta a Homoki Nagy István díjat, TV-film kategóriában Nagy András bizonyult a legjobbnak, így a berni követ című film operatőri munkálataiért ő kapta az Eiben István díjat, a legjobb kisjátékfilmnek járó Hegyi Barnabás díjat pedig Dobos Tamás vitte el a Levél Istenhez című alkotás fényképezéséért. A Herbai Mátéból, Tóth Zsoltból, Kende Jánosból és Novák Emilből álló zsűri neki ítélte az Év Operatőre, Illés György díjat is.


Játékfilm kategóriában Grátz Márk bizonyult a legjobbnak a Drága Elza című filmért,a legjobb TV-sorozat kategóriában Dobos Tamást és Herbai Mátét díjazták a Terápia fényképezéséért. A dramatizált dokumentumfilmek közül Hartung Dávid nyert a Hetvenes című alkotás operatőri munkájáért. Mayer Zoltán nyert Zséda Hétköznapi mennyország című zenés klipjének fényképezéséért és a Legjobb mozielőzetes díját szintén ő kapta a Five2-ért.


A Magyar Állami Operaház reklámfilmjének fényképezésével Garai Gábor bizonyult a legjobbnak ebben a kategóriában, a kísérleti filmek közül Kiss Sándort díjazta a zsűri A kéz élete című munkáért. Televíziós show kategóriában László Zsolt nyert a Sztárban sztár-ral, a Diák kategóriában pedig a Zsibvásár című film fényképezéséért Tóth Evelin Judit nyerte a Xl. Aranyszem Operatőr Fesztivál 60 ezer dolláros Panavision nagydíját.


Novák Emil 2004-ben a Magyar Operatőrök Társaságával közösen alapította és rendezte meg először az Aranyszem Operatőr Fesztivált, hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából, aki idén lenne 100 éves. 2006-tól a fesztivál szervezésében a Stábiskola hallgatói is részt vesznek.

A Fesztivált a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt., a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, a Visionteam L.O.Kft., a Sparks Kft. a Schwindl Kft., és a Bock Villány támogatták.

Budapest, 2015.január 19.
Novák Emil

HSC Stábiskola ügyvezető